Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Meiner forskingspolitisk uvisse og lite stabile vilkår har prega arbeidsåret Når Tanja Storsul går på som prorektor ved OsloMet håpar ho statsråden prioriterer langsiktig slik at fagmiljøa kan byggja kompetanse over tid.
Unge forskertalenter får 8 millioner kroner hver Forskningsrådet deler ut 124 millioner kroner til 13 forskergrupper. Tre av dem ledes av unge forskertalenter.
Kyrre Lekve har fått ny jobb I høst tok Kyrre Lekve over som midlertidig administrerende direktør i Simula etter Asla Tveito. Når går ferden videre for 55-åringen.
Enda skjevere kjønnsfordeling. — Regjeringen må ta dette på alvor Kvinnedominansen i høyere utdanning har aldri vært så høy. Norsk studentorganisasjon krever tiltak.
Den akademiske frihetens nye former Akademikere må drive en slags tofrontskrig. Økt profesjonalisering, byråkratisering og kommersialisering på den ene fronten. På den andre truer «krenkelseskulturen».
Hvor fri er kunnskapen? Forskere er forskere verst. Sår tvil om hverandres faglighet, menneskesyn eller moral, ifølge studie fra Institutt for samfunnsforskning.
Samfunnsforskere flest er «raddiser», ifølge undersøkelse Professorer er helt uenige om hvorvidt det er et problem at samfunnsvitere og humanister i akademia i svært stor grad stemmer langt til venstre.
—Mennesker som får betalt for å være innenfor kunnskapsbransjen, har et ansvar for å tåle en støyt — Jeg har ikke noe imot internasjonale forskere. Om noen oppfatter at de blir såret eller vonbroten av noe som sies i en offentlig debatt, da tenker jeg at såpass må vi tåle i et land som Norge, sier Cecilie Hellestveit.
Rune Slagstad håpar på Borten Moe: — Nesna er symbol på ei ny retning Universiteta har for mange styringskåte byråkratar, meiner Rune Slagstad. Men no ser han lys i tunellen, og håp i Ola Borten Moe.
Forskere i staten taper terreng: — Bør bekymre hele Kunnskaps-Norge Staten lønner andre høyt utdannede yrkesgrupper bedre enn forskerne. Og lønnsforskjellene har bare skutt fart de siste årene.
UiB håver inn kroner og OsloMet går kraftig tilbake Slik fordeler Forskningsrådets forskerprosjekt-kroner seg på de ulike institusjonene. Én liten høgskole jubler også over rekordtildeling.
Akademisk frihet: Use it or lose it At flere blir avskjediget skyldes neppe at vitenskapelig ansatte oppfører seg mer rabiat og usaklig enn tidligere, mener advokat Vidar Strømme.
Ytringsfrihet i akademia: — Mikroaggresjon og faglig ondskap er noe vi er nødt til å jobbe med En fersk rapport om ytringsfrihetens kår i akademia var tema for fysisk paneldebatt torsdag.
Forskere frykter tabloide vinklinger, hets og trusler Nesten halvparten av forskerne lar være å formidle forskningsfunn i offentligheten. Årsakene er forskjellige, viser en ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning.
Det liberalt uavhengige universitet er under angrep, nå også i Norge Universitetet er i Norge en samfunnsinstitusjon med synkende anseelse som stadig flere ønsker seg en andel i, skriver Rune Slagstad i ti teser om universitet- og høgskolesektoren.
Ta bort sløret når forskningssøknader vurderes Når forskerprosjekter vurderes i Forskningsrådet får ikke panelene se utlysningene. Det er det på tide å endre på.
Slik tenker vi når vi spør om ytringsfrihet i akademia Våre undersøkelser om ytringsfrihet og ytringsklima er bygget opp for å belyse komplekse sammenhenger. Metode og design er valgt nettopp for å få fram nyansene og de ulike dimensjonene ved fenomenet ytringsfrihet i akademia.
Er det ytringsfridom i norsk akademia? No skal vi endeleg få svaret Forskarar og underviserar har i desse dagar fått spørjeskjema i innboksen.
Samfunnsforsker: Kvinner endrer seg mer enn menn, og over tid blir de likere menn Kjønnsdeling. Alt forskere fant i arbeidet med ny rapport om utvikling over tid, tyder på at psykolog Jordan Peterson tar feil: Kvinner velger ikke mer, men mindre, tradisjonelt jo mer frihet de får. — De blir likere menn, sier forsker Liza Reisel.
Open access – viktig og vanskelig Plan S. Målsettingene om at forskning skal være åpent tilgjengelig er gode. Men, det å politisk framtvinge en ny forretningsmodell er høyt spill – og ganske uvanlig, skriver Tanja Storsul.
Nyeste artikler
Audun Øfsti (1938 - 2024)
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024